ΦΛΩΡΙΝΑ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από τον ΟΕΝΕΦ στην Ιρλανδία - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από τον ΟΕΝΕΦ στην Ιρλανδία

.

.

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από τον ΟΕΝΕΦ στην Ιρλανδία

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ φορέας υποδοχής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχει σε ένα διεθνές, εκτενές δίκτυο οργανισμών νεολαίας και προσφέρει πολλές ευκαιρίες κινητικότητας για τους νέους. Ειδικότερα, ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ το διάστημα από τις 20 μέχρι 26 Οκτώβρη 2019, ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό σεμινάριο νέων με τίτλο «The Best of Young Men», που έλαβε χώρα στο Waterford της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με τον οργανισμό νεολαίας  “Men’s Development Network” της Ιρλανδίας.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


Μέσω του σχεδίου δόθηκε η ευκαιρία σε 5 ενεργούς νέους της Φλώρινας άνω των 18 ετών, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφόρηση γύρω από τη συμμετοχή των ανδρών στις δικές τους περιοχές ανάπτυξης, τη διαχείριση της υγείας τους, την ταυτότητα και τη στάση τους απέναντι στη βία και πως αυτό αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κοινωνία, μέσα από τη βιωματική μάθηση και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εργαστήρια.

Πιο αναλυτικά, το παρόν σεμινάριο αποτέλεσε μία μοναδική διαπολιτισμική εμπειρία στην οποία συμμετείχαν οι ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Σκωτία και Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των νέων συμμετεχόντων αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι ψυχικές ανάγκες των ανδρών είναι παραμελημένες και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η στάση της κοινωνίας προς αυτούς. Επισημάνθηκε η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, η οποία πολλές φορές συγχέεται από ένα μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού λόγω στερεοτύπων που διαιωνίζονται από την κοινωνία, δηλαδή να είναι “σκληροί άντρες”, να μην εκδηλώνουν στεναχώρια, κλάμα, αδυναμία κλπ.

Επιπροσθέτως, το σεμινάριο συντέλεσε στην κατανόηση των υπολοίπων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι άντρες σήμερα, με κυριότερη την καταπίεση των συναισθημάτων τους. Έτσι λοιπόν, προκύπτει το πλήγμα της ψυχικής τους υγείας σε ένα άγονο περιβάλλον άρνησης του προβλήματος, το οποίο μπορεί μετέπειτα να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Μέσω της εμπειρίας αυτής, η πενταμελής ομάδα νέων από τη Φλώρινα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την κριτική αντίληψη, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και την ώριμη διαπίστωση ότι οι άντρες έχουν το δικαίωμα στην ανοιχτή εκδήλωση των συναισθημάτων τους, ακριβώς όπως και οι γυναίκες.