ΦΛΩΡΙΝΑ Το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου διοργανώνει μονοήμερη ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου διοργανώνει μονοήμερη ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

.

.

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου διοργανώνει μονοήμερη ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Το Εθνικό Πάρκο Pelister καλύπτει έκταση 17.150 εκταρίων – σε υψόμετρο 927 έως 2601 μ. Διαθέτει μοναδικούς φυσικούς πόρους και φιλοξενεί σπάνια ενδημικά είδη ζώων και φυτών. Πολλά μονοπάτια πεζοπορίας να δείτε και να ζήσετε όλη την ομορφιά του βουνού Μπάμπα και του Pelister και για αυτή την ευχαρίστηση δεν χρειάζεστε ειδική φυσική κατάσταση, απλά καλή θέληση. Εθνικό Πάρκο Pelister ανακηρύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1948 με νόμο.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


Το βουνό Baba, πιο γνωστό ως Pelister, είναι το νοτιότερο ανατολικά με αλπικά χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις κοιλάδες της Πελαγονιάς και της Πρέσπας η υψηλότερη κορυφή του πάρκου είναι 2.601.

Υπάρχουν δύο θρύλοι που συνδέονται με το όνομα Pelister:

α) Όταν βλέπουμε από μακριά, οι γκρίζες – άσπρες πέτρες στις ορεινές πλευρές μοιάζουν με ένα περιστέρι. Ένας θρύλος λέει ότι το όνομα Pelister προέρχεται από την ελληνική λέξη dor dove – perister.

β) σύμφωνα με τον άλλο θρύλο, το όνομα έχει τις ρίζες του από το χαρακτηριστικό πεύκο πεύκων στο πάρκο.

Το πεύκο Molika – Pinus peuce είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Pelister. Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε από τον αυστριακό βοτανολόγο August Grisebach το 1839.

Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι Via Εγνατία που περνάει μέσα από το Πάρκο, θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε στον ίδιο δρόμο που ταξίδεψε ο Απόστολος Παύλος, η Μακεδονική Φάλαγγα, οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες και οι Βυζαντινοί Τσάροι.

Κανόνες λειτουργίας Πάρκου

1.Η μετακίνηση εντός της Προστατευόμενης Περιοχής πρέπει να γίνεται σε σημαδεμένες διαδρομές, μονοπάτια ή ορεινές διαδρομές.
Απαγορεύεται η οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οικισμών και σημαντικών διαδρομών και μονοπατιών εντός της προστατευόμενης περιοχής.
Απαγορεύεται η συλλογή και φύλαξη δειγμάτων άγριων ειδών ή των μερών τους.
Μην ενοχλείτε τα άγρια ζώα.
Πριν φύγετε να συλλέξετε όλα τα απόβλητα που έχετε δημιουργήσει.
Απαγορεύεται η εκσκαφή εντός της προστατευόμενης περιοχής.
7.Να είστε προσεκτικοί στον κίνδυνο πυρκαγιών των δασών.
8.Όταν βρίσκεστε στην προστατευόμενη περιοχή, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τα κατοικίδια ζώα σας (γάτα, σκύλοι) σε ένα λουρί.
Αναφέρετε όλες τις ζημιές που έχετε δει στην προστατευόμενη περιοχή στην διοίκηση.
Πρόγραμμα Ορειβατικής Πορείας – Εκδρομής

Ημερομηνία εκδρομής : Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Τόπος Αναχώρησης: Νέο Πάρκο Φλώρινας
Ώρα Αναχώρησης: 07:00 (Προσοχή στην ώρα)
Ώρα άφιξης Χ. Κ . Μόλικα: 8:30 Περίπου
Οργάνωση και Ξεκίνημα Πορείας: 09:00
Άφιξη στην 1ης Ορειβατικής πορείας: 10:30 περίπου – Kopanki
Άφιξη στην 2ης Ορειβατικής πορείας: 12:00 περίπου – Vidikovec
Επιστροφή 1ης Ορειβ. Πορείας: 12:30 – Hotel Molika
Επιστροφή 2ης Ορειβ. Πορείας: 15:00 – Hotel Molika
Γεύμα: 15:00 – 17:00
Επιστροφή στο Μοναστήρι: 17:45
Καφές: 17:45 – 19:00
Επιστροφή Φλώρινα: 20:00


Πληροφορίες για 1η Ορειβατική Πορεία

Θα ξεκινήσουμε από το χιονοδρομικό κέντρο του Μόλικα σε ένα καλά σημαδεμένο φαρδύ μονοπάτι ανάμεσα στα μοναδικού είδους πεύκα Pinus peuce και σε 1ωρα και 15 με 30 λεπτά θα είμαστε στο ορειβατικό καταφύγιο Kopanki στα 1610m το οποίο ανακατασκευάζετε μετά από φωτιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς .

Επίσης θα δούμε και το μνημείο του 1ου ορειβάτη της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Dimitar Ilievski – Murato ο οποίος κατέκτησε το Everest αλλά δεν γύρισε πότε από εκεί.

Η διαδρομή ήπια ανηφορική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε μικρός ή μεγάλος.

Πληροφορίες για 2η Ορειβατική Πορεία

Θα ξεκινήσουμε από το χιονοδρομικό κέντρο του Μόλικα μαζί με την 1η ορειβατική ομάδα και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή μέχρι το καταφύγιο Kopanki.

Έπειτα από άλλη 1ώρα και 30 λεπτά θα φτάσουμε στα μπαλκόνια στη θέση Vidikovec στα 2000m.

Η διαδρομή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολή κινούμαστε σε ήπια και λίγο πιο ανηφορική διαδρομή από την 1η ορειβατική πορεία και απαιτεί μέτρια φυσική κατάσταση.

Γενικές πληροφορίες

Το γεύμα θα γίνει στο εστιατόριο το χιονοδρομικού κέντρου στο Molika το οποίο είναι καθαρό με μεγάλη ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα λογικές τιμές με υπέροχα τοπικά κρασιά και φοβερές σούπες.
Ο καφές θα γίνει στο πεζόδρομο του Μοναστηρίου κοντά στο ξενοδοχείο Epinal κατόπιν συνεννοήσεως και εφόσον το επιθυμεί η πλειοψηφία.
Η μετακίνηση θα γίνει με μεγάλο τουριστικό λεωφορείο το οποίο θα είναι στη διάθεση μας καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής .
Κατά την 1η & 2η ορειβατική πορεία θα υπάρχουν ντόπιοι πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού καθώς και έμπειροι ορειβάτες από τους τοπικούς συλλόγους που θα μας συνοδεύουν κατά την διάρκεια της πορείας μας.
Απαραίτητη ταυτότητα ή διαβατήριο
Απαραίτητος Ορειβατικός Εξοπλισμός

Σακίδιο
Νερό (1.5 lt)
Ορειβατικά παπούτσια
Αντιανεμικό
Σκούφος
Ελαφρά τροφή ή κάποιο σνακ
Γάντια
Ατομ. φαρμακείο ( εφόσον χρειάζεται)
Μπατόν ή κάποιο μπαστούνι (προερ.)
Γκέτες ( εφόσον υπάρχει χιόνι )
Ρούχα για να αλλάξατε
Ρουχισμός – Υπόδηση

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προτιμήστε να είστε ντυμένοι για το επάνω μέρος του σώματος με ισοθερμικά εσώρουχα ενώ για το κάτω μέρος παντελόνια τύπου trekking ή φόρμες.

Για υποδήματα ιδανικά είναι τα εύκαμπτα μποτάκια ορεινής πεζοπορίας που κρατούν σταθερό τον αστράγαλο και μας προστατεύουν το πόδι μας από τα αγκάθια, τις πέτρες ή τις λάσπες και το κρατούν σχετικά στεγνό σε περίπτωση βροχής.

Εναλλακτικά αθλητικά παπούτσια εφόσον δεν υπάρχει χιόνι ή υγρασία.Υπεύθυνος Αποστολής

Καλυβιάνος Λεωνίδας: αντιπρόεδρος Φ.Ο.Ο.Φ, Υπεύθυνος Ορειβ. Τμήματος

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει δικαίωμα να αλλάξει ή να ματαιώσουν την ολοκλήρωση της πεζοπορίας
Να ματαιώσουν κατά την κρίση τους εάν οι τυπικές συνθήκες καιρού-βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.
Δικαιούνται να αποκλείσουν άτομο ή άτομα που κατά την κρίση τους δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας (κακή φυσική κατάσταση, ελλιπή η ακατάλληλα εφόδια ανυπακοή κτλ.)
Οι ώρες πορείας που αναγράφονται αναφέρονται σε ομαλές καιρικές συνθήκες και σε συνήθη κατάσταση βουνού για την συγκεκριμένη
εποχή.
Η συμμέτοχη οποιουδήποτε στις ορειβατικές και πεζοπορικές
δραστηριότητες του Φ.Ο.Ο.Φ σημαίνει ταυτόχρονα και ανεπιφύλακτα αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής του-της σε αυτές που είναι δημοσιευμένες στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.
Γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο όποιο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του-της στη δραστηριότητα αυτή αποδεχόμενος-η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλεια του-της.
Παραιτείται από κάθε απαίτηση του -της τόσο κατά του διοργανωτή συλλόγου όσο και κατά του αρχηγού της δραστηριότητας στην όποια συμμετέχει.
Κρατήσεις θέσεων

Για να κάνετε κράτηση θέσης, θα πρέπει:

Για συμμετοχές από Φλώρινα εφάπαξ καταβολή του ποσού στο τουριστικό γραφείο στα ΚΤΕΛ Φλώρινας Λεωφόρος Μακεδονομάχων 10 ή στον υπεύθυνο αποστολής το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να κρατηθεί η θέση και να γίνουν οι γραφειοκρατικές εργασίες που χρειάζονται για τα σύνορα.
Επικοινωνία

Καλυβιάνος Λεωνίδας 6933360583 ( ώρες 18:00 – 22:00 καθημερινά), e-mail: leokalivianos1969@yahoo.com
ΚΤΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : 23850 22430
Ακυρώσεις

Αν κάποιος/α θέλει να ακυρώσει ας το κάνει έγκαιρα ώστε να προλάβει να μπει στη θέση του κάποιος άλλος συμμετέχοντας από την λίστα αναμονής.

Ακυρώσεις από την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 δεν θα επιστρέφετε το αντίτιμο συμμετοχής .

Αντίτιμο Συμμετοχής – Παροχές

10 ευρώ ενήλικες * Μεταφορά Φλώρινα Μοναστήρι και επιστροφή
8 ευρώ παιδιά ( μέχρι 14 ετών) *Οδηγούς Βουνού *Αντίτιμο Εθνικού Πάρκου *Ατομική Ασφάλεια
Για το Δ.Σ.
Ο Υπεύθυνος Αποστολής

Καλυβιάνος Λεωνίδας