ΦΛΩΡΙΝΑ Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις στο δήμο Πρεσπών και γενικότερα στην Π.Ε. Φλώρινας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις στο δήμο Πρεσπών και γενικότερα στην Π.Ε. Φλώρινας

.

.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις στο δήμο Πρεσπών και γενικότερα στην Π.Ε. Φλώρινας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕΕρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Να αποζημιωθούν οι φασολοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες – παραγωγοί του Δήμου Πρεσπών, καθώς και ευρύτερα της περιοχής της ΠΕ Φλώρινας, για τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων του Ιουλίου 2019.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προξένησε η πρόσφατη, στις 10/7/2019, καταιγίδα, που έπληξε την Π.Ε. Φλώρινας και όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, σε σπίτια και σε αυλές σχολείων.

Καταστροφές υπάρχουν σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας σε δενδροκαλλιέργειες και σε καλλιέργειες καλαμποκιού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ιδιαίτερα στο Δήμο Πρεσπών, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, όπου έπεσε χαλάζι μεγέθους μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς σε ποσοστό πάνω από 80% η παραγωγή φασολιού, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι πάνω από 80 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Πρεσπών, σάρωσαν όλη την περιοχή, μαζί και τις μηχανικές υποδομές (καλαμένιες πυραμίδες κ.ά.) των καλλιεργειών.

Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των ζημιών από τον καύσωνα που έπληξε τη Φλώρινα το καλοκαίρι του 2017.

Την ίδια ώρα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας αντιμετωπίζουν, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι φασολοπαραγωγοί του Δήμου Πρεσπών καθώς και οι υπόλοιποι παραγωγοί της Π.Ε. Φλώρινας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.
Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς που να καλύπτει το κόστος ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017 και οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.
Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής
Λεωνίδας Στολτίδης