ΦΛΩΡΙΝΑ Η ΑΔΕΔΥ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Η ΑΔΕΔΥ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

.

.

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Η ΑΔΕΔΥ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΕΔΥΠανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών.
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας . Hμέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης, λευκοντυμένες, διοργάνωσαν μεγάλη πορεία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (από τις 16), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, άρση της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών , με σύνθημα: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» Η διαδήλωση αυτή χτυπήθηκε άγρια και βάφτηκε στο αίμα.

H τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη ενώ η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Σήμερα εκατόν εξήντα δύο χρόνια μετά η 8η Μαρτίου συνεχίζει να γιορτάζεται ως ημέρα πάλης για τα γυναικεία ζητήματα διότι εξακολουθούν να είναι θύματα της ανεργίας και των προκαταλήψεων. Η οικονομική κρίση δημιουργεί μορφές βίας σε εργασιακούς και οικογενειακούς χώρους (συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σωματεμπορία). Η σεξουαλική βία σε βάρος νέων κοριτσιών εξαπολύεται κατ’ εξακολούθηση. Οι προσπάθειές των γυναικών να ανταπεξέρχονται καθημερινά σε διάφορους ρόλους : Επαγγελματική σταδιοδρομία , οικογενειακή φροντίδα, διαπαιδαγώγηση παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων κ.α. έχουν ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ελεύθερου χρόνου των και συνάμα την ενίσχυση του άγχους και του stress.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θέλοντας να υπερασπίσει τις γυναίκες και τους άνδρες εργαζομένους  διεκδικεί:

δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
πραγματική δημόσια- δωρεάν παιδεία & υγεία
παροχή παιδικών κατασκηνώσεων
προστασία της μητρότητας
ίση αμοιβή για ίση εργασία
κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
Καλούμε  τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τη 1:00μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας  την  8η  Μαρτίου 2019.ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ