ΦΛΩΡΙΝΑ Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Φλώρινα - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Φλώρινα

.

.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Φλώρινα

Αποτέλεσμα εικόνας για μελφου κατεριναΤο σχέδιο νόμου  «Συνέργεια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας» το οποίο αναρτήθηκε πρόσφατα για διαβούλευση, προβλέπει την Ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου με 21 τμήματα άμεσης λειτουργίας και 5 τμήματα που θα λειτουργήσουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Αν  επιτύχει η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού που κινείται στην κατεύθυνση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη επιθυμία όλων μας να συνεργαστούμε με όρεξη και δημιουργικότητα. Παράλληλα όμως, η εδραίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη του νέου πανεπιστημίου συναρτάται από την αναγκαία χρηματοδότηση και  τη δημιουργία νέων θέσεων μελών ΔΕΠ.

Για τη Φλώρινα το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών που θα περιλαμβάνει ένα Τμήμα Γεωπονίας και ένα Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων. Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια θετική εξέλιξη δεδομένης της συρρίκνωσης που υπέστη η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά το 2013.

Συγκεκριμένα, στη Σχολή λειτουργούσαν επί σειρά ετών, τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, τα οποία και συγχωνεύθηκαν σε ένα Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με 4 κατευθύνσεις, αυτό που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, μια σχολή με τρία τμήματα μετατράπηκε σε μονοτμηματική. Ο προτεινόμενος νόμος έρχεται να αναστρέψει αυτή την κατάσταση.

Ωστόσο, ενώ στο σχέδιο νόμου το Τμήμα Γεωπονίας είναι πενταετούς διάρκειας σπουδών με άμεση λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το δεύτερο τμήμα της  Επιστήμης Τροφίμων είναι τετραετούς φοίτησης και η λειτουργία του αρχίζει το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου.

Η Σχολή μας τα προηγούμενα χρόνια με διαδοχικές συλλογικές αποφάσεις των οργάνων της, διεκδικεί σταθερά την ίδρυση και του τμήματος ‘Επιστήμη των Τροφίμων και Διατροφής’ πενταετούς διάρκειας σπουδών. Το αίτημα για άμεση ίδρυση αυτού του τμήματος  επανήλθε στη διάρκεια της μακράς διαβούλευσης που προηγήθηκε στην οποία παρά τη συμμετοχή μέλους του τμήματός μας στην επιτροπή που ορίστηκε για αυτόν το σκοπό, δεν έγινε τελικά αποδεκτό.

Εκ μέρους της Σχολής μας, επανέρχεται επομένως το αίτημα για άμεση λειτουργία του Τμήματος ‘Επιστήμη των Τροφίμων και Διατροφής’ πενταετούς διάρκειας σπουδών.

Όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) που ιδρύεται, αίτημα της Σχολής μας είναι  η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών στη Φλώρινα, που θα δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην έρευνα για τον εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη περισσότερων διασυνοριακών συνεργασιών και στην  αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας.

Αικατερίνη Μέλφου
Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων
Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων
Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής