ΦΛΩΡΙΝΑ Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις επιστροφής αναδρομικών - Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις επιστροφής αναδρομικών - Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ

.

.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις επιστροφής αναδρομικών - Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις επιστροφής αναδρομικών - Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕΟι αιτήσεις αφορούν τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ.
Στο ένα εκατομμύριο αναμένεται να έχουν φτάσει μέχρι το τέλος του έτους οι ηλεκτρονικές αιτήσεις σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, για τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές δώρων και συντάξεων.
Ήδη μέχρι σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά, τρεις εβδομάδες μετά τη λειτουργία της ειδικής διαδικτυακός πλατφόρμας, ξεπερνούν τις 500.000.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Η σκοπιμότητα υποβολής της αίτησης έγκειται στην διακοπή της παραγραφής, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν έξι μήνες περιθώριο (από την κατάθεση της αίτησης) να υποβάλλουν προσφυγές ή αγωγές, χωρίς να χάσουν τόκους και προσαυξήσεις.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις αφορούν τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ. Με την επίμαχη απόφαση -πιλότο το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις περικοπές του 2012, ωστόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος απεφάνθη πως αναδρομικά για την περίοδο 2012-2015 μπορούν να λάβουν μόνο όσοι είχαν ήδη μέχρι τότε (Ιούνιος 2015) προσφύγει στα δικαστήρια. Κατά τις διατάξεις που αφορούν στην πιλοτική δίκη, η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια.


Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως το όποιο έδαφος για διεκδικήσεις αφορά μόνο το διάστημα των 10 μηνών που μεσολαβούν ανάμεσα στην απόφαση-βόμβα του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις θα παίξει σε κάθε περίπτωση η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί το αν υπάρχει σήμερα χώρος για διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος. Πάντως η λύση που θα αναζητηθεί, εφόσον το θέμα ξεκαθαρίσει σε όλες τις πολύπλοκες νομικές και δικαστικές του διαστάσεις, θα πρέπει να είναι οριζόντια και κοινή για όλους.

Κινητοποίηση

Νωρίτερα σήμερα συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο κινητοποίησης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, με βασικό αίτημα την επιστροφή των περικοπών χωρίς αιτήσεις και αγωγές.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους το πρώτο και κυρίαρχο αίτημά τους είναι η εφαρμογή του νόμου 2287/2015 - 2290/15 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) καθώς και των δώρων από 1/1/13.

ΠΗΓΗ