ΦΛΩΡΙΝΑ Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας - Βίντεο, φώτο - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας - Βίντεο, φώτο

.

.

Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας - Βίντεο, φώτο

Στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πλατείας Ηρώων.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες, Συνταξιούχοι,

Μια ακόμη Εργατική Πρωτομαγιά ξημέρωσε και οι αγώνες των απανταχού εργαζομένων ανά την υφήλιο έρχονται και πάλι στη μνήμη μας. Ηρωικές αναμνήσεις που πάντα θα συμβολίζουν τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή η μέρα συμβολίζει τους διαχρονικούς, αιματοβαμμένους αγώνες των εργαζομένων για την κατάκτηση των εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία, πλέον, αναγνωρίζονται διεθνώς ως θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας που ασπάζεται τις Αρχές και τις αξίες του σύγχρονου συνταγματικού πολιτισμού.
Η πρώτη του Μάη , μέρα συμβολικής απεργίας και όχι απλώς αργίας, είναι μέρα ορόσημο για το μόχθο των εργατών και τη συνεισφορά τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Η χώρα μας γνώρισε πολλές ματωμένες Πρωτομαγιές αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου  αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν οχτάωρο, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων. Οι δεκαετίες διεκδικήσεων που ακολούθησαν ήταν καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου με τα εργασιακά δικαιώματα να τίθενται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Όλους αυτούς τους αγώνες πρέπει να τιμήσουμε σήμερα. Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το παρελθόν της εργατικής τάξης και αυτό κάνουμε.
Η μέρα αυτή μας κρατάει διαρκώς στις επάλξεις του αγώνα και των διεκδικήσεων. Όσο ιδιαίτερη από συναισθηματικής άποψης είναι η σημερινή μέρα άλλο τόσο ιδιαίτερη αρνητικά είναι η οικονομική και εργασιακή συγκυρία των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων μας πληγώνει και μας κάνει να αγωνιούμε για το μέλλον μας.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας έχουν χαθεί! Ιδιαίτερα τη τελευταία 10ετία οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκή λιτότητα, με τραγική μείωση των εισοδημάτων μας, με συνεχείς απώλειες σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ο κόσμος της εργασίας, συνεχίζει να υποφέρει, να μη μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες του, να υφίσταται βαρβαρότητες σε φορολογία – αμοιβές – κόστος ζωής – πρόσβαση στα δημόσια – κοινωνικά αγαθά.
Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές της «ταφόπλακας». Σε εκείνες τις πολιτικές που γενούν αδιέξοδα, ανεργία, εξαθλίωση και ξενιτιά.
Η βίαιη - χωρίς ιστορικό προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο - επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία.
Μια συνολική και καθολική υποβάθμιση, με τη μορφή κατακρήμνισης για την εργασία και την οικονομία, χωρίς σταματημό αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κλιμακώνονται σωρευτικά οι πολιτικές ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ. Η ΑΝΕΡΓΙΑ με τις ποσοτικές και ποιοτικές της διαστάσεις αλλά και σαν βασική αιτία της «ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ», η ΦΤΩΧΕΙΑ και ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ως επώδυνη κατάσταση ή απειλή για το 1/3 των συμπολιτών μας, η ακραία ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, της υγιούς επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ της ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, τη γενίκευση των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, την ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ θεωρούνται «κανονικότητα».
Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων συρρικνώνονται, τα εισοδήματα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων εξαϋλώνονται με κοινό παρονομαστή την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας αλλά και της μεσαίας τάξης.
Τα δεδομένα είναι αρκετά δυσοίωνα καθώς με την πίεση των «θεσμών» για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο επόμενο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα χάσει την περιουσία του. Και είναι προφανές ότι δεν αναφερόμαστε σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ή κατά το κοινώς λεγόμενο «μπαταχτσήδες».
Απέναντι στη διαιρετική πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, στα κελεύσματα της «ανθρωποφαγίας», καθώς και στην τάση πολλών Ελλήνων να υποστηρίζουν ή να θέλουν να πιστέψουν ότι ευθύνονται για την υφιστάμενη πραγματικότητα, τα δεδομένα είναι σαφή… χωρίς να υπεκφεύγουμε από την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας.
Η κυβέρνηση λοιπόν, υιοθετεί και νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντιεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των “αγορών” και των δανειστών. Μέσω τακτικισμών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων ρίχνουν την ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δίνοντας την χαριστική βολή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνεχίζει να μην κατανοεί την εξαπάτηση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να βλέπει μπροστά του την πραγματικότητα αλλά να επιμένει ότι η κυβέρνηση παραμένει ασυμβίβαστη.
Να κυβερνάται από την πλέον μνημονιακή των κυβερνήσεων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, αλλά να πιστεύει ότι μέσα στους υπουργούς κρύβονται αντιμνημονιακές ψυχές.

Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ολική ανατροπή των Μνημονίων που έχουν γονατίσει τον λαό μας.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Σαν συνδικαλιστικό κίνημα δεν παραποιούμε την πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μάχης και τον αγώνα.
Αναγνωρίζουμε και αναλύουμε το περιβάλλον και τις συνθήκες, όπως ακριβώς διαμορφώνονται, παραμένουμε ενεργοί στις εξελίξεις και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μακρόπνοες και αποτελεσματικές λύσεις στα καυτά θέματα της εργασίας.
Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πολλές και ανοιχτές εργασιακές πληγές που ζητούν ουσιαστικές λύσεις.
Τα προβλήματα της πόλης, όπως η ανεργία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τώρα το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Όλα αυτά ζητούν ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της ίδιας της πόλης.
Ο νομός μας υποφέρει όχι μόνο από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αλλά και από παρωχημένες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που φοβούνται το διαφορετικό και κρατούν αποστάσεις από κάθε τι καινούριο.
Χρειάζονται λύσεις και όχι τακτικισμοί. Αληθινές λύσεις που θα ανταποκρίνονται στη διασφάλιση των εργαζομένων και στις προοπτικές και όχι στην ανεργία και την αβεβαιότητα.
Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να διαμορφώσουμε ένα υγιές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, είναι η μόνη και ισχυρή προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.
Σήμερα όμως οφείλουμε να τιμήσουμε και την ιστορική μνήμη.
Οφείλουμε να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Δυστυχώς είναι το μόνο που μας απέμεινε από αγώνες αιώνων του εργατικού κόσμου.
Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς ήταν και παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση και η εργασιακή ειρήνη είναι μερικά μόνο από τα αυτονόητα αιτήματα αυτής της μέρας.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…
Αυτή η Πρωτομαγιά μπορεί να μην είναι κυριολεκτικά ματωμένη όπως αυτές των προηγούμενων δεκαετιών αλλά έχει μια μεγάλη συμβολική σημασία.
Μας ζητάει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι….     
Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ,ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ , ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
--
Ψήφισμα 1 Μάη 2018
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ
Εμείς οι εργαζόμενοι της Φλώρινας, σήμερα 132 χρόνια μετά την εξέγερση των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εργατικής Τάξης στο Σικάγο, που βάφτηκε από το αίμα τους, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, για να τιμήσουμε την μνήμη  τους και να γιορτάσουμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της τάξης μας.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί και νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των «αγορών», των δανειστών και των Ευρωπαίων μονεταριστών. Με τακτικισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ρίχνει την ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δίνοντας τη χαριστική βολή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες, στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους, καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς. Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους  που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις  διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΏΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΏΝΙΣΤΙΚΗ.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 
Άμεσηκατάργησητουσυνόλουτωναντεργατικώνμνημονιακώνδιατάξεωνπουοδήγησανστοστραγγαλισμότωνσυλλογικώνεργατικώνδικαιωμάτωνκαιεγγυήσεωνκαιτηνεμπέδωσητηςεργοδοτικήςαυθαιρεσίας. Κανέναάλλομέτροπου θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ουσιαστικάκαιαποτελεσματικάμέτρααντιμετώπισηςτηςανεργίαςκαιανακούφισηςτωνανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικέςπουθαδημιουργούνανάπτυξηκαιδενθαεντείνουντηνύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας. 
ΔιασφάλισηαπότοΚράτοςτηςβιωσιμότηταςκαιτωνπαροχώντωνΦορέωνΚοινωνικήςΑσφάλισηςκαιτηνεπαναφοράτωνκύριωνκαιεπικουρικώνσυντάξεωνσεεπίπεδααξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.  
Άμεσηκατάργησητηςεμπλοκήςτηςκρατικήςεξουσίαςστονπροσδιορισμότουκατώτατουμισθούκαιημερομισθίου. Αποκατάστασητηςδιαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους. 
Αποτελεσματικήπροστασίατηςπρώτηςκατοικίας. Κανένασπίτισταχέριατραπεζίτη!
Καμίαπαρέμβασηστηναποτελεσματικήάσκησητωνδημοκρατικώνκαικοινωνικώνδικαιωμάτων, καμίαπαρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lockout (ανταπεργία) των εργοδοτών.  
Επανασύστασητωνφορέωνεργατικήςεστίαςκαικατοικίαςπουσήμεραείναιαναγκαίακάθεάλλοπαράποτέκαιέχουνπολλαπλασιαστικάοφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας. 
Διατήρησητουδημόσιουχαρακτήρατωνοργανισμώνκαιεπιχειρήσεωνκοινωνικήςωφέλειας. Όχιστοξεπούληματωνκοινωνικώναγαθώνκαιυπηρεσιών. 
Δίκαιοφορολογικόσύστημα. Ελάφρυνσητωνμισθωτώνκαιτωνσυνταξιούχωναπό τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.  
Τέλοςστοναυταρχισμόκαιτηφτωχοποίηση. 
Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας μαζί με τους εργαζόμενους, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καταργήσεις και τους περιορισμούς, θα συνεχίσει τη μάχη για να αποκρούσει και να ανατρέψει αυτές τις αντεργατικές, αντικοινωνικές και ΕΞΟΧΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ