ΦΛΩΡΙΝΑ Το πρόγραμμα του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος στη Σιταριά - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Το πρόγραμμα του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος στη Σιταριά

.

.

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Το πρόγραμμα του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος στη Σιταριά

12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 – ΠΕΜΠΤΗ
«ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ»
Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 8 μ.μ.
Τοποθεσία έναρξης: νέο πάρκο Φλώρινας
Στα πλαίσια του 8ου παμμακεδονικού ανταμώματος θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά καλέσματα, με συνοδεία ορχήστρας, από τους χορευτές των συμμετεχόντων συλλόγων προς τους συνδημότες μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το νέο πάρκο, θα συνεχίσει προς τον κεντρικό πεζόδρομο της Φλώρινας και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία Γ. Μόδη, στα ιστορικά κανόνια της πόλης.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν κεράσματα για όλον τον κόσμο, τσίπουρο, κρασί, διάφορα παραδοσιακά εδέσματα.

 Στην κεντρική πλατεία οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι θα μας παρουσιάσουν χορούς από τον τόπο τους με τη συνοδεία δικής τους ορχήστρα.

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9:30 μ.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική πλατεία Σιταριάς- Φλώρινας

Στις 9:00 μ. μ θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος από τον πρόεδρο του Π.Σ Σιταριάς Φλώρινας «Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννου Νικόλαο. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης θα είναι χορευτές από όλα τα μέρη της Ελλάδος που θα μας ταξιδέψουν στη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου τους.

Στην αρχή της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση κοινή από όλους τους φιλοξενούμενους.

Κατόπιν ο κάθε σύλλογος θα παρουσιάσει χορούς της περιοχής του και θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει την εκδήλωση είναι «Η Τοπική Παράδοση Φλώρινας».

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 – ΣΑΒΒΑΤΟ

«ΧΟΡΟ-ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9:00 μ. μ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΤΑΡΙΑΣ

 Ξεκινώντας την εκδήλωση οι καλεσμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν χορούς και έθιμα του τόπου τους. Μετά το τέλος των παραστάσεων θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει την εκδήλωση είναι τα «Χάλκινα Γουμένισσας»15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 – ΚΥΡΙΑΚΗ

«Παμμακεδονικό Αντάμωμα»

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 9:00 μ. μ

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική πλατεία Σιταριάς.


Στις 9:00 μ. μ o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος θα τελέσει αγιασμό. Μετέπειτα θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τις τοπικές αρχές της εκδήλωσης και θα δοθούν αναμνηστικά και τιμητικές πλακέτες σε όλους τους αρωγούς της προσπάθειας (τοπικές αρχές, συνδιοργανωτές, σύλλογοι, χορηγοί).

Στις 10:00 μ.μ ξεκινάει η διαδικασία του Ανταμώματος, όπου όλοι οι σύλλογοι, από τρεις μεριές του χωριού θα ανταμώσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας. Σε κάθε μεριά θα υπάρχει ορχήστρα που θα συνοδεύει τους χορευτές. Έπειτα από την αντάμωση των συλλόγων θα ακολουθήσει γλέντι για όλον τον κόσμο.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει την εκδήλωση είναι οι «Χρυσές Νότες».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

1. Τουρισμός-Ιστορία.

Δεκάδες είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που θα διανυκτερεύσουν στη Φλώρινα και θα συμμετέχουν τις τέσσερις ημέρες στο Παμμακεδονικό αντάμωμα. Οι επισκέπτες που έρχονται στη Φλώρινα για το αντάμωμα ξεπερνούν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο τετραήμερο τις πέντε χιλιάδες.

Γι’ αυτούς τους λογούς, λοιπόν στις 14 και 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις είτε στην περιοχή των Πρεσπών (Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, Άγιος Αχίλλειος, Άγιος Γερμανός), είτε στο Νυμφαίο (Αρκτούρος, Στρατηγείο του Παύλου Μελά), είτε στην πόλη της Φλώρινας, συγκεκριμένα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον ποταμό Σακουλέβα και στα φράγματα της Φλώρινας (Τριανταφυλλιάς,Παρορίου).

 Ώρα έναρξης ξενάγησης 11 π. μ και λήξη 3 μ. μ. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από ειδικευμένους ξεναγούς για την κάθε περιοχή.

2. Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Στα πλαίσια του ανταμώματος θα διεξαχθεί ο δεύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μακεδονική παράδοση: πορτραίτο-πανοραμική». Όλοι οι συμμετέχοντες φωτογράφοι θα παρουσιάσουν είκοσι φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί με τον ποσό των διακοσίων ευρώ σε φωτογραφικά εξαρτήματα. Η επιλογή του νικητή θα γίνει μετά από εξέταση των φωτογραφιών από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ο σύλλογος Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας.

3. Συνέδριο για την ιστορία της Μακεδονίας.

Στα πλαίσια του 8ου παμμακεδονικού ανταμώματος θα πραγματοποιηθεί μια επιστημονική διάλεξη, που αφορά τα ιστορικά γεγονότα στην Μακεδονία.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 10:00πμ.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

4. Απόδημος Ελληνισμός

Φέτος ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να παρευρεθούν όλοι οι απόδημοι Μακεδόνες Έλληνες στην Σιταρια Φλώρινας, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό τον απόδημο Ελληνισμό και την στήριξη του σε εκδηλώσεις, καθώς και στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας.

Το 8ο παμμακεδονικό αντάμωμα αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς Φλωρινας «Νέοι Ορίζοντες» με τον Δήμο Φλώρινας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Καλή Αντάμωση!!!