ΦΛΩΡΙΝΑ Μυτιληναίος: Σώζει το Αμύνταιο η πρόταση - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Μυτιληναίος: Σώζει το Αμύνταιο η πρόταση

.

.

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Μυτιληναίος: Σώζει το Αμύνταιο η πρόταση

Του Δημήτρη Παφίλα
Η πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου για την μονάδα του Αμυνταίου σώζει το εργοστάσιο, καθώς προβλέπει το ρεύμα να πωλείται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, και όχι στην αγορά.
Αυτό απάντησε χθες στο conference call με τους επενδυτές ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου προσθέτοντας πως « Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά.
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Αυτό δεν είναι εφικτό αφενός εξαιτίας των υψηλών τιμών των ρύπων και αφετέρου γιατί επηρεάζεται ουσιαστικά ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων.». ( σ.σ Οι άλλες δυο προτάσεις περιλαμβάνουν και μετοχική εμπλοκή της ΔΕΗ, συνεπώς επηρεάζεται ο διαγωνισμός για την πώληση των Μονάδων της Μελίτης και Μεγαλόπολης)

Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε ότι, «η καρδιά του προβλήματος είναι οι εκπομπές ρύπων CO2. Αν ανατρέξουμε κάποια χρόνια πίσω, στη «μικρή ΔEΗ» και τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, πάντα το μεγάλο ερώτημα ήταν το κόστος των ρύπων. Το απόλυτο πρόβλημα για τον λιγνίτη είναι οι ρύποι. Η αγορά καθορίζει το ποιες μονάδες θα μπαίνουν και ποιες όχι στο σύστημα. Αναμφισβήτητα οι λιγνιτικές μονάδες έχουν βαρύ μειονέκτημα και το φυσικό αέριο πλεονέκτημα».

Ερωτώμενος για τους δασμούς Τράμπ στο Αλουμίνιο και το αν σημειωθεί εμπορικός πόλεμος είπε ότι, «το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι οι δασμοί των ΗΠΑ, αλλά η κινεζική παραγωγή αλουμινίου, καθώς αυτή εν τέλει θα καθορίσει τις τιμές.». Αναλυτικά, οι απαντήσεις που έδωσε στους αναλυτές ήταν οι εξής :

- Ο Τομέας Μεταλλουργίας (ΑτΕ) έχει κάνει hedging για το σύνολο της παραγωγής του.
- Για τη νέα επένδυση αλουμίνας επανέλαβε τη πίστη του στις προοπτικές της μονάδας, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη, αλλά και περίπλοκη επένδυση.
- Για τον Τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ υποστήριξε πως αλλάζει παγκοσμίως ο τρόπος που ο κλάδος δραστηριοποιείται και πλέον μελετά, κατασκευάζει, χρηματοδοτεί και λειτουργεί project αντί για να παραδίδει έργα με το κλειδί στο χέρι. Εξετάζονται έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ η εταιρεία θα συμμετάσχει και σε έργα στην Ελλάδα.
- Σχετικά με το μέρισμα, δήλωσε πως η προηγούμενη δομή του holding δεν επέτρεπε τη διανομή μερίσματος, με τη νέα όμως δομή και την συνεπακόλουθη υψηλή κερδοφορία, η εταιρεία θα επανέλθει στα μερίσματα. Αισιόδοξος για τις ίδιες συνθήκες και του χρόνου. Περισσότερα θα πει σχετικά στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου
- Για την ενεργειακή αγορά προέβλεψε ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Εστίασε στην νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τις αδειοδοτήσεις. Επανέλαβε ότι το θέμα των CO2 θα είναι τροχοπέδη για το λιγνίτη στο άμεσο μέλλον, αλλά και για όσους επιμείνουν σε αυτό το καύσιμο. Το φυσικό αέριο θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ΑΠΕ
- Για τη λιανική αγορά ρεύματος, χαρακτήρισε στάσιμη την απελευθέρωση της αγοράς. Τα μερίδια των ιδιωτών έχουν κολλήσει, ενώ η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, υπερασπίζεται το πελατολόγιό της πληρώνοντας τόσο αυξημένα δικαιώματα ρύπων, όσο και την έκπτωση 15%. Επανέλαβε ότι όλη η αγορά πρέπει να στηρίξει τη ΔΕΗ.
- Ειδικότερα για το μερίδιο της Protergia, ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζουν κινήσεις πυροτεχνήματα, αλλά μία σταθερή στρατηγική που θα εδραιώσει την εταιρεία μακροπρόθε

ΠΗΓΗ