ΦΛΩΡΙΝΑ Από τη λίστα των προς πώληση μονάδων θα κριθεί το project Μελίτη της ΔΕΗ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Από τη λίστα των προς πώληση μονάδων θα κριθεί το project Μελίτη της ΔΕΗ

.

.

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Από τη λίστα των προς πώληση μονάδων θα κριθεί το project Μελίτη της ΔΕΗ

Aν περιληφθεί η Μελίτη 1 και η άδεια για τη Μελίτη 2 στις προς πώληση μονάδες, στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, τότε πράγματι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για την εκχώρησή τους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί, όμως, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη ΔΕΗ, η οποία θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να προχωρήσει κανονικά το σχεδιασμό της για τη συνεργασία με τη CMEC, βάσει των όσων έχουν ήδη συμφωνήσει οι δυο εταιρείες.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε σήμερα, στο περιθώριο της ΓΣ της ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης να εξηγήσει πως ακριβώς έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση σε σχέση με το συγκεκριμένο project, μετά και το ντόρο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις Πιτσιόρλα.

Ερμηνεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη στάση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι «πολλά κρίνονται από τη διαδικασία καθορισμού των μονάδων που θα περιληφθούν στο προς πώληση πακέτο».


Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ  «η διαμόρφωση της λίστας δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς οι σταθμοί δεν κόβονται σε μονάδες, αλλά και τα ορυχεία που τροφοδοτούν παραπάνω από ένα σταθμούς επίσης δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν».

Πρόκειται, συνεπώς, για μια σύνθετη διαδικασία, για την οποία η ΔΕΗ ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ και την Κομισιόν.

Ο παράγοντας Βεύη

Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει σκόπελο για την ευόδωση του project Μελίτη για τη ΔΕΗ, έχει να κάνει με το λιγνιτικό πεδίο της Βεύης. Το ζήτημα αναδείχθηκε εκ νέου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Σταθάκη περί νέου διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε σήμερα ότι «αν υπάρξει εμπλοκή στην παραχώρηση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης με βάση την υφιστάμενη διαδικασία, τότε πράγματι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο project Μελίτη με τους Κινέζους».

Όπως τόνισε, όμως, το ζήτημα έχει και μια επιπλέον διάσταση, καθώς αν υπάρξει τέτοια εμπλοκή, θα υπάρξει πρόβλημα «ακόμα και στην τροφοδοσία της υφιστάμενης μονάδας της ΔΕΗ (σ.σ. Μελίτη 1)».

Εξ ου και ο κ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι σύντομα θα πρέπει να δοθεί από το ΥΠΕΝ λύση στο ζήτημα αυτό.

Ο λιγνίτης εγγύηση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την αξία της ΔΕΗ

Το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, με κομβικό θέμα την προστασία της συμμετοχής του λιγνίτη, αποτελεί τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο εδράζονται οι προτάσεις Παναγιωτάκη για συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες για νέες λιγνιτικές μονάδες.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αν δε γίνουν επενδύσεις σε νέες λιγνιτικές μονάδες, η χώρα κινδυνεύει το 2025 να έχει λιγνιτική συμμετοχή κάτω από 20%. Κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε, οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα σε ποσοστό πάνω από 50%.

Από τη σκοπιά αυτή, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει κάθε λόγο να θέλει την «ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής, γιατί έτσι αυξάνει η αξία των assets της».

Όσον αφορά την πρότασή του για τις συμπράξεις και το ότι αυτές διατυπώθηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο, είπε ότι όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές «δεν είναι γραμμένα σε πέτρα» και ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.

«Ελπίζω», είπε, «να συντονιστούμε με το υπουργείο, να συμφωνήσουν ότι είναι κάτι που μπορεί να επιδιωχθεί και να το πολεμήσουμε από κοινού».

ΠΗΓΗ