ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

.

.

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προς: Γενικό Διευθυντή                                                             Ημερ:11-8-2014
Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κ. Guy Ryder
Αριθ. Πρωτ.:4973
Θέμα: Παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ) για την άρση της επίταξης των εργαζόμενων στον όμιλο της ΔΕΗ
Κύριε Διευθυντή
Με μία απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, αυτή της επίταξης των  προσωπικών  υπηρεσιών των εργαζόμενων στoν όμιλο ΔΕΗ που αποτελεί τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, η Ελληνική «Δημοκρατία» (το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014) προσπάθησε να ¨διαχειριστεί¨ την αντίδραση/αντίσταση των εργαζόμενων ενάντια στην εγκληματική της πρόθεση να διεκπεραιώσει το σχέδιο πώλησης της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας.

Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι η επιστράτευση αποφασίστηκε (αποφασίστηκε και διατάχθηκε) όχι απλά χωρίς να πληρούνται οι Συνταγματικές προϋποθέσεις (άρθρο 22 του Συντάγματος της Ελλάδος) αλλά και με τη βάναυση και προκλητική καταπάτηση της Συνδικαλιστικής Ελευθερίας και των Συνδικαλιστικών δικαιωμάτων την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλισή τους (άρθρο 23 του Συντάγματος της Ελλάδος).

Ουσία, το δικαίωμα στην απεργία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, χαλιναγωγήθηκε και παύτηκε εν ριπή οφθαλμού (σημειώνουμε ότι το μέτρο της επίταξης αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε δύο μόλις ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο από διακοπές ηλεκτροδότησης και παρόλο που το σύνταγμα ορίζει ότι περιορισμοί που υφίστανται δεν μπορούν να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του. Στο σημείο αυτό κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα οποιαδήποτε σημαντικά  προβλήματα από την απεργία, αποσοβήθηκαν εξαιτίας του προσεγμένου απεργιακού σχεδιασμού που έγινε (εξαρχής) στη λογική του να μην υπάρξουν επιπλοκές), γράφοντας έτσι μελανές σελίδες στην Ιστορία της χώρας καθώς το μέτρο της επίταξης αποτελεί μία ακραία, αυταρχική  και αντιδημοκρατική τακτική.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη των εργαζόμενων, συνάντησε την σύσσωμη κοινωνική κατακραυγή και αντίδραση των πολιτικών κομμάτων καθώς κρίθηκε άκρως άδικη και αντιδημοκρατική.

Ο αγώνας των εργαζόμενων δε σταμάτησε, δε σταματά και στην προσπάθεια που συνεχίζουμε να κάνουμε θεωρούμε άκρως σημαντική την παρέμβασή σας προκειμένου να αρθεί το μέτρο της επιστράτευσης. Ενός μέτρου που αδικεί τους εργαζόμενους και που σαφώς δεν είναι σε θέση να λύσει ή να εξομαλύνει καμία απολύτως κατάσταση.

κ. Διευθυντή

Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκτιμώντας και υποστηρίζοντας ακράδαντα ότι ο αγώνας των εργαζόμενων δεν καταστέλλεται από καμία απόφαση δικαστηρίου, από καμία απολυταρχική/αντιδημοκρατική συμπεριφορά (γιατί ο αγώνας ενάντια στην κατάτμηση της ΔΕΗ δεν είναι μόνο αγώνας των εργαζόμενων αλλά είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας), απευθύνεται στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας -που αποτελεί στην πράξη το κυριότερο όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας- προκειμένου να παρέμβει αρμοδίως προς την κατεύθυνση της άρσης του επαίσχυντου μέτρου της Επιστράτευσης των εργαζόμενων στον όμιλο της ΔΕΗ.

Εκτιμώντας ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την σπουδαιότητα του ζητήματος, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

Υ.Γ Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία

 Για το Σωματείο Παραγωγής

Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ΔΕΗ Α.Ε

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                         

     Γιώργος Αδαμίδης                                            Αθανάσιος Μάστορας