ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#F73434; padding:5px 8px 5px 8px;"> ΧΙΛΗ:ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 8,0 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΤΣΟΥΝΑΜΙ !! </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΧΙΛΗ:ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 8,0 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΤΣΟΥΝΑΜΙ !!

.

.

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

ΧΙΛΗ:ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 8,0 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΤΣΟΥΝΑΜΙ !!

Παλιρροϊκά κύματα χτύπησαν τις βόρειες ακτές της Χιλής στις 02.47 ώρα Ελλάδος, μετά από ισχυρό σεισμό 8,0 ρίχτερ που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή περίπου 95 χιλιόμετρα από την ακτή στις 20:46.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους πέντε (σ.σ: οι δύο από καρδιακή προσβολή και οι τρεις από καταστροφή κτιρίων), σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ο κίνδυνος για τσουνάμι παραμένει υπαρκτός. Αξίζει να σημειωθεί ότι του κυρίως σεισμού ακολούθησαν κάποιοι ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως των 6.2, 5.8, 5.7, 5.6 και 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ σημειώθηκαν και δεκάδες μικρότεροι μετασεισμοί. Όλα αυτά σε μία περιοχή όπου την τελευταία εβδομάδα παρουσίαζε ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα μεσαίου μεγέθους και το 2010 είχε δώσει έναν καταστροφικό σεισμό μεγέθους 8.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αφήνοντας πίσω του σχεδόν 500 νεκρούς.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικουίκουε κοντά στα σύνορα του Περού. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο σεισμός καταγράφηκε και από σεισμογράφους στην Ελλάδα !!

Πατήστε εδώ για προβολή της εικόνας σε κανονικό μέγεθος!

Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού. Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.

"Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες", ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και απο τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης, ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.


Μεγάλη ψυχραιμία από αρχές και κατοίκους
Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία αλλά δεν έχει αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. "Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά" δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.

Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε", ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι εκκενώνουν την παραθαλάσσια περιοχή της επαρχίας Βαλπαραΐσο δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Μπράβο.

Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.

Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

http://greek-weather.org/viewtopic.php?f=122&t=7404