ΦΛΩΡΙΝΑ Προβληματισμοί και «πυρά» κατά του Google Glass - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Προβληματισμοί και «πυρά» κατά του Google Glass

.

.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Προβληματισμοί και «πυρά» κατά του Google Glass

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, ωστόσο έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς φίλους, αλλά και αντιπάλους: ο λόγος για το Google Glass. Τα augmented reality γυαλιά της Google υπόσχονται να δώσουν μία σαφώς φουτουριστική διάσταση στην καθημερινή ζωή, αλλά πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για πολλούς και διάφορους λόγους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους (και της augmented reality- επαυξημένης πραγματικότητας γενικότερα) σε διάφορους τομείς.
Στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ προωθείται η ψήφιση τροπολογίας η οποία θα απαγορεύει τη χρήση του Google Glass (και οποιασδήποτε μορφή οθόνης που φοριέται στο κεφάλι γενικότερα) κατά την οδήγηση.
Ο αρχικός νόμος, τον οποίο αφορά η προτεινόμενη τροπολογία, είχε ψηφιστεί πέρυσι και απαγόρευε τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, αλλά, σύμφωνα με τους «αντιπάλους» του Google Glass, η επερχόμενη συσκευή θα τον «παρακάμπτει», καθώς πρόκειται για hands-free συσκευή- ένα πρόβλημα το οποίο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι υπάρχει, λόγω της εκτεταμένης χρήσης αξεσουάρ με Bluetooth από κατόχους κινητών.
Οι υπέρμαχοι της τροπολογίας επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αντίστοιχες οθόνες HUD(heads up display) που χρησιμοποιούνται από πιλότους μαχητικών αεροσκαφών ή (ενδεχομένως κάποια στιγμή) αυτοκινήτων, καθώς εκείνες προβάλλουν δεδομένα που σχετίζονται με τον έλεγχο του οχήματος, και όχι με διάφορα άσχετα αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή.
Σε άλλο επίπεδο, το Google Glass δέχεται έντονα πυρά από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, καθώς είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός κόσμου όπου η ιδιωτικότητα θα είναι αδύνατη. Ένας χρήστης Google Glass ή αντίστοιχων συσκευών θα μπορεί να καταγράφει βίντεο και ήχο του περιγύρου του όπου και αν βρίσκεται, χωρίς την γνώση αυτών που βρίσκονται κοντά του. Η οργάνωση «Stop the Cyborgs» ζητά περιορισμούς στη χρήση τέτοιων συσκευών augmented reality, και τη δυνατότητα θέσπισης ζωνών όπου θα απαγορεύεται η χρήση τους γενικότερα, ή έστω θα απαγορεύεται η καταγραφή ήχου και εικόνας.
Η εκστρατεία της «Stop the Cyborgs», που εδρεύει στο Λονδίνο, ξεκίνησε κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου. Επίσης , πρόσφατα το 5 Point Café στο Σιάτλ έλαβε «προληπτικά μέτρα», απαγορεύοντας την είσοδο στους χρήστες του Google Glass (που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2014). Αντίστοιχα κινήματα λαμβάνουν χώρα στο Twitter, καθώς και σε blogs.
To βασικό αίτημα των «πολεμίων» - οι περισσότεροι εκ των οποίων σε καμία περίπτωση δεν δηλώνουν εχθροί της τεχνολογίας- είναι να τεθούν όρια στη χρήση αυτών των συσκευών και να υπάρχει η δυνατότητα γνωστοποίησης σε όσους βρίσκονται στον περίγυρο του χρήστη ότι οι δραστηριότητές τους καταγράφονται.
YOUTUBE/GOOGLE
Καθώς το Google Glass εξελίσσεται από «θαύμα» της τεχνολογικής προόδου στις καταναλωτικές συσκευές σε ένα ενδεχομένως αμφιλεγόμενο προϊόν, η ίδια η εταιρεία, εν όψει της κυκλοφορίας του, δηλώνει πως υπάρχουν πολλές σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στο σχεδιασμό του, καθώς η νέα τεχνολογία πάντοτε θέτει νέα σημαντικά ζητήματα στην κοινωνία.

http://www.naftemporiki.gr/story/631691