ΦΛΩΡΙΝΑ Οι δήμοι της διαφθοράς. Στο στόχαστρο η Αυτοδιοίκηση - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Οι δήμοι της διαφθοράς. Στο στόχαστρο η Αυτοδιοίκηση

.

.

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Οι δήμοι της διαφθοράς. Στο στόχαστρο η Αυτοδιοίκηση


Μετά την καταδίκη σοκ του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, οι ελεγκτικές Αρχές εμφανίζονται «αποφασισμένες» να σπάσουν το απόστημα της διαφθοράς και να οδηγήσουν τους παρανομούντες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος είναι πολυάριθμες και αφορούν παράνομες αναθέσεις δημοτικών έργων, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση.Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται πρώην νομάρχες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι αλλά και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Για μερικούς μάλιστα ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών τους, αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.


Την ίδια ώρα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ετοιμάζει την ένατη ετήσια έκθεσή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και έχει τους ΟΤΑ στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως άλλωστε είχε περιγραφεί και στην προηγούμενη έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματα παραπέμπουν σε ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό, για έκδοση εικονικών βεβαιώσεων παντός τύπου, για ατασθαλίες αλλά και για στρεβλές αποφάσεις σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά, με τεχνικά έργα, με διοικητικές αποφάσεις κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκθεση του κ. Ρακιντζή, είχαν αναφερθεί 1.245 υποθέσεις διαφθοράς για τον στενό δημόσιο τομέα και 655 για ΔΕΚΟ και οργανισμούς.

Ο γενικός επιθεωρητής μάλιστα, είχε ασκήσει προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και ενστάσεις κατά επιεικών ή λανθασμένων αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων οι οποίες αφορούσαν τον δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων έκανε ένσταση κατά απόφασης η οποία απάλλασσε υπάλληλο πολεοδομίας δήμου στην Αττική από πειθαρχικά παραπτώματα. Από τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης τον οποίο διενέργησε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος κατά τη χρονική περίοδο 2000 -2008 απέκτησε πόρους ύψους 353.971 ευρώ, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην έκθεση δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπεξαίρεσης των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος του δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας δημοτικός ταμίας παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία –την οποία αρνούνται οι εμπλεκόμενοι- υπεξαίρεσης 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου την περίοδο 2003 – 2006.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν και επιχορήγηση του ΟΠΑΠ ύψους 300.000 ευρώ για αθλητικό κέντρο στο Μακροχώρι στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε το 2007, με τον πρώην δήμαρχο να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούν προμήθειες για έργα και μισθοδοσίες υπαλλήλων.

Zougla.gr