ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δεν περικόπτονται μόνο οι μισθοί, αλλά και η «φυσική περιουσία» της χώρας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δεν περικόπτονται μόνο οι μισθοί, αλλά και η «φυσική περιουσία» της χώρας

.

.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δεν περικόπτονται μόνο οι μισθοί, αλλά και η «φυσική περιουσία» της χώρας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης έδωσαν Συνέντευξη Τύπου και τόνισαν τα εξής δια των εκπροσώπων τους Λ. Τσικριτζή, Λ. Ιωαννίδη και Ε. Σιούστη: 
«Η φετινή επέτειος για το περιβάλλον σημαδεύεται από την οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη.
Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και τα κάθε είδους μνημόνια πλήττουν και το περιβάλλον, το οποίο πωλείται «σε τιμή ευκαιρίας» ή καταστρέφεται με ρυπογόνες επενδύσεις προκειμένου να βρεθούν με κάθε τρόπο τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών. 
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Και στην  Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, το φυσικό κεφάλαιο εκποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος τους.


Στη χώρα μας το περιβάλλον την τελευταία διετία δέχτηκε μεγάλα πλήγματα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αναφέρουμε ενδεικτικά το fast track του κ. Παπακωσταντίνου (δηλ τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών ελέγχων στα μεγάλα έργα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε .. Μπανανία), την πώληση των καλύτερων φιλέτων της ελληνικής γης (Πάρκο Ελληνικού κ.α), την εγκατάλειψη των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, την εγκληματική ανοχή στη λαθραία υλοτομία, τη νομιμοποίηση νέας γενιάς αυθαιρέτων με πολύ λιγότερα πρόστιμα από τα «νόμιμα», τη λήστευση των αποθεματικών του Πράσινου Ταμείου που πήγαν κι αυτά .. υπέρ πίστεως (για να μειωθεί το χρέος) κλπ.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφώς ότι η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική και κοινωνική, είναι και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ. Δεν είναι μόνο οι περικοπές των μισθών, είναι και οι περικοπές της φυσικής περιουσίας της χώρας μας. 
Δυστυχώς αυτή η διάσταση της κρίσης που τονίζεται συνεχώς από τους Οικολόγους Πράσινους δεν απασχόλησε καθόλου σχεδόν τα άλλα κόμματα, παρά το γεγονός ότι το περιβαλλοντικό κεφάλαιο είναι το μόνο που διαθέτουμε ως εργαλείο οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης αυτή την περίοδο. 


Αλλά και σε τοπικό επίπεδο τα περιβαλλοντικά προβλήματα πέρασαν στα ψιλά.  Κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους. Ούτε οι Δήμοι ούτε η Περιφέρεια ούτε οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτό παρά τη διαιώνιση ή και την επιδείνωση των προβλημάτων. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
Ατμοσφαιρική ρύπανση. Και το 2011, παρότι τα νούμερα υπερβάσεων ήταν καλύτερα, περιοριστήκαμε στην καταγραφή της ρύπανσης. Η πρόληψη  και η πρόγνωση των επεισοδίων ρύπανσης παραμένουν άγνωστες λέξεις (με εξαίρεση την ερευνητική δουλειά κάποιων μοναχικών επιστημόνων).
Υδάτινο δυναμικό.  Αύριο εκδικάζεται η μήνυση της ΔΕΥΑΚ κατά της ΔΕΗ, διότι οι εξορύξεις της ΔΕΗ κατάστρεψαν τις παλιές πηγές της Κοζάνης στη Σαριγκιόλ, με αποτέλεσμα η πόλη να παίρνει νερό από μακριά και ο κόσμος να το πληρώνει ακριβά. Με το θέμα αυτό ασχολούμαστε ως οικολογικό κίνημα εδώ και 15 χρόνια, γεγονός που αναγνωρίζει και η ΔΕΥΑΚ. Γι αυτό και μας κάλεσε να καταθέσουμε ως μάρτυρες στην μήνυσή που υπέβαλε εναντίον της ΔΕΗ.  Φυσικά θα πάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επικρίνουμε το Δήμο Κοζάνης που τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τις δημόσιες σχέσεις του με τη ΔΕΗ. Θα μπορούσε δηλαδή να ζητήσει να συμπεριληφθεί στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ορυχείων ως πάγια ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ υποχρέωση της ΔΕΗ η συμμετοχή της στο αυξημένο κόστος ύδρευσης. 
Για το θέμα αυτό κανένα κόμμα δεν έκανε τίποτα, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι το έφεραν μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο με την 760/2010 Αναφορά, την οποία συνυπέγραψαν έντεκα Οικολογικές Οργανώσεις από την Κοζάνη, Φλώρινα κ Μεγαλόπολη και προώθησε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Μ. Τρεμόπουλος. Η Αναφορά είχε τίτλο «Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ στην Ελλάδα: Σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και αντίστοιχες παραβάσεις της νομοθεσίας». [Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο Μ. Τρεμόπουλος που έχει αντικατασταθεί από το Ν. Χρυσόγελο κατατάχτηκε στους 15 πιο παραγωγικούς ευρωβουλευτές με 352 γραπτές ερωτήσεις στα 2,5 χρόνια της θητείας του].


Και μιας και ο λόγος περί Ευρωβουλής να θυμίσουμε ότι οι ως Οικολόγοι Πράσινοι πήγαμε στις Βρυξέλες και τα εξής περιβαλλοντικά θέματα της Περιφέρειας μας:
Τα προβλήματα των προστατευόμενων λιμνών Αμυνταίου (Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών)
Την επιβάρυνση του Αλιάκμονα με συνεχή φράγματα που έχουν καταργήσει το μισό ποτάμι και το μετέτρεψαν σε λίμνη. (Τελευταίο το Φράγμα Ελαφίου στα Γρεβενά που εξαφανίζει το Γρεβενίτη ποταμό και μεγάλο μέρος του Βενέτικου).
Τη δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης 
Το Πάρκο «εθνικής συμφιλίωσης» στο Γράμμο. Μια αμαρτωλή ιστορία που κρατά δέκα χρόνια με εμπνευστή τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο που πρόπερσι σε εποχές οικονομικής ασφυξίας σπατάλησε άλλα 1,5 εκ ευρώ από το Ίδρυμα της Βουλής για αυτό το άστοχο «έργο».


Δεν νομίζουμε να υπάρχουν άλλα κόμματα με ανάλογες επιδόσεις στα περιβαλλοντικά. 
Θα μας πείτε γιατί προωθούμε τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Βουλή  κι όχι στην ελληνική ? Γιατί εδώ δεν έχουμε βουλευτές. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να μας στείλουν στη Βουλή οι πολίτες στις 17 Ιουνίου !»


Μετά το τέλος της συνέντευξης έγινε σύντομη παρουσίαση της νέας υποψήφιας που προστέθηκε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης. Πρόκειται για την κ. Κυπαρίσση – Τσακιλτζίδου Φιλίτσα, οδοντίατρο, μητέρα δύο παιδιών, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.


Κοζάνη 5-6-2012