ΦΛΩΡΙΝΑ Ξύπνησαν και ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ξύπνησαν και ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας!

.

.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ξύπνησαν και ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας!


Τις πρώτες τους διαδρομές στη φύση ως ελεύθερες και άγριες αρκούδες κάνουν εδώ και λίγες ημέρες ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας! 


Τα δύο ορφανά αρκουδάκια που έπειτα από 9 μήνες περίθαλψης στις ειδικά διαμορφωμένες, γι’ αυτό το σκοπό, εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επανεντάχθηκαν στη φύση, ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο. Πρώτος ξύπνησε ο Μικρός Τζον και αφού έκανε κάποιες μικρές διαδρομές επέστρεψε στη φωλιά. Λίγες ημέρες αργότερα ξύπνησε και ο Νικήτας. Από την προηγούμενη εβδομάδα τα ειδικά κολάρα-πομποί που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους και προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών τους ολόκληρο το 24ωρο στέλνουν σήματα και μας δείχνουν ότι ο Μικρός Τζον με το Νικήτα έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά τους οριστικά, όπως κάνουν όλες οι αρκούδες στη φύση όταν ξυπνήσουν. Η φωλιά διαχείμασης είχε κατασκευαστεί από την επιστημονική ομάδα στα πρότυπα πραγματικής φωλιάς αρκούδας με φυσικά υλικά.


Ακόμη πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η πορεία που ακολουθούν οδηγεί βαθιά στο δάσος, σε φυσικό βιότοπο αρκούδας.


Η είδηση ότι ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο ήρθε να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το εγχείρημα της επανένταξής τους στη φύση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Κι αυτό γιατί πολλά μικρά αρκουδάκια δεν επιβιώνουν τον πρώτο χειμώνα! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών αρκούδων στη φύση τον πρώτο χειμώνα φτάνει το 50%!


Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρακολουθεί και άλλες αρκούδες που ζουν ελεύθερα στη φύση. Η Τζένη, ξύπνησε φέτος σχετικά νωρίς και κινείται απολύτως φυσιολογικά. Και ο Άρης, μία ακόμη νεαρή αρκούδα που ραδιοπαρακολουθείται, έχει ξυπνήσει και πλέον κινείται σε αναζήτηση τροφής. 


Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί


Για περισσότερες πληροφορίες ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920 begin_of_the_skype_highlighting            2310 555920      end_of_the_skype_highlighting & 6937422537 begin_of_the_skype_highlighting            6937422537      end_of_the_skype_highlighting


--------------------------
Λίγα λόγια τον Μικρό Τζον και το Νικήτα
Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι 2 υγιείς νέες αρκούδες 1 έτους, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.


Μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις περίθαλψης και επανένταξης αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές Φλώρινας, τα αρκουδάκια είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.


Η επανένταξη των 2 μικρών αρκούδων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/01/2012 από την Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.