ΦΛΩΡΙΝΑ Η ημερίδα «Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας» από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας-Βίντεο,φώτο - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Η ημερίδα «Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας» από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας-Βίντεο,φώτο

.

.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Η ημερίδα «Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας» από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας-Βίντεο,φώτο

Με στόχο την επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των παραδόσεων, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας διοργάνωσε μια εξαιρετική ημερίδα με θέμα "Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας", η οποία κράτησε το ενδιαφέρον για πάνω από τρεις ώρες.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Εκλεκτές ομιλήτριες, ειδικές επιστήμονες - ερευνήτριες αναφέρθηκαν στην αυθεντικότητα, τη συντήρηση, την ανάδειξη, το πλήθος και τον πλούτο των σχεδίων και των μοτίβων των φορεσιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, Χριστίνα Γκόλνα, τόνισε στην ομιλία της τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημερίδας για την περιοχή μας.

Κεντρικές ομιλήτριες ήταν:

    Ρένα Μπότσιου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος, Ερευνήτρια του ΛΕΜΜ-Θ

"Μια ιστορία για ρούχα με φροντίδα και γνώση. Η τεκμηρίωση των ενδυμάτων και των εξαρτημάτων τους στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ). Από τα βιβλία εισαγωγής και τις χειρόγραφες καρτέλες στην ψηφιακή βάση δεδομένων".

    Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη

"Οι φορεσιές της Φλώρινας στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Δέκα χωριά, εκατό (;) φωτογραφίες και κάποια ερωτηματικά".

    Καλλιόπη Καβάσιλα, συντηρήτρια υφάσματος

«Φύλαγε τα ρούχα σου....» Η προληπτική συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμάτων.

    Νέλλη Μελίδου - Κεφαλά, κοινωνική ανθρωπολόγος. Επίτιμη Διευθύντρια του ΛΕΜΜ-Θ

"Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης. Μορφολογία - λειτουργία"

    Ευδοκία Μηλιατζίδου - Ιωάννου, διδάκτωρ κοινωνικής λαογραφίας

"Κεντημένα μονογράμματα σε νυφιάτικες πουκαμίσες στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις τοπικές ενδυμασίες της Φλώρινας"

Χαιρετισμούς απηύθυναν η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Αμυνταίου σε θέματα πολιτισμού Αρετή Κοσμοπούλου, η οικονομική επόπτης του Επιμελητηρίου Φλώρινας Αθηνά Παπαδοπούλου και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης.

Η ημερίδα ήταν συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και το δήμο Φλώρινας.