ΦΛΩΡΙΝΑ Ποιος πρέπει να καθορίσει το μέλλον της «Ξινό Νερό»; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Ποιος πρέπει να καθορίσει το μέλλον της «Ξινό Νερό»;

.

.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Ποιος πρέπει να καθορίσει το μέλλον της «Ξινό Νερό»;

Ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το Ξινό Νερό είναι η τύχη του εργοστασίου εμφιάλωσης του μοναδικού μεταλλικού μας νερού και αναψυκτικών. Ήμουν και είμαι υπέρ της δραστικής αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το σημερινό εργοστάσιο δεν είναι αυτό που ταιριάζει στην ποιότητα του νερού μας. Ενός νερού που είναι εφάμιλλο, αν όχι ανώτερο, με τα πλέον ονομαστά και πανάκριβα γαλλικά μεταλλικά νερά.
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗΟι εξελίξεις λοιπόν τρέχουν ως συνέχεια της τελευταίας απόπειρας για απόκτηση σύγχρονης υποδομής για την αξιοποίηση της πηγής του Ξινού Νερού, που πραγματοποιήθηκε το 2009, κατά την προηγούμενη θητεία του σημερινού Δημάρχου κ. Κων/νου Θεοδωρίδη. Ο τότε και σημερινός Δήμαρχος είχε συνάψει σύμβαση και είχε δημιουργήσει νέα εταιρία, στην οποία συμμετείχαν κατά 60% η εταιρία «Μαλαματίνα» και κατά 40% η «Ξινό Νερό». Ουσιαστικά επρόκειτο και την εκχώρηση του 60% των δικαιωμάτων της πηγής του μεταλλικού νερού, με τον όρο η Μαλαματίνα να πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση με την κατασκευή καινούριου εργοστασίου.
Δυστυχώς, η «Μαλαματίνα» δεν εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας και δεν κατασκεύασε το νέο εργοστάσιο, που μέσα από τη συνεργασία δημόσιου (δημοτικού) και ιδιωτικού τομέα θα έφερνε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της πηγής, θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και σημαντική κίνηση και αναγνωρισιμότητα για το χωριό.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Θεοδωρίδης, τότε είχε υπερασπιστεί σθεναρά την επιλογή του και υποστήριζε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το εργοστάσιο παρά η σύμπραξη δημόσιου (δημοτικού) με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα έβαζε το κεφάλαιο για την επένδυση και την τεχνογνωσία για τη λειτουργία.
Σήμερα, οι μετοχές της «Μαλαματίνα» έχουν περάσει στα χέρια του Μάκη Ιωσηφίδη, ο οποίος αγόρασε τις μετοχές με σκοπό την πραγματοποίηση ακόμη μεγαλύτερης επένδυσης από αυτή που είχαν συμφωνήσει ο κ. Θεοδωρίδης με την «Μαλαματίνα», με την κατασκευή υπερσύγχρονου εργοστασίου που θα απογειώσει την παραγωγή και φυσικά τις πωλήσεις της «Ξινό Νερό». Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου άνω των 8.000.000 € και δημιουργία 150 θέσεων εργασίας και πλέον. Στην πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνονται αυτές που θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο κατασκευής των έργων, αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία του νέου εργοστασίου.
Ουσιαστικά ο νέος επενδυτής, σε καιρούς οικονομικής κρίσης και τεράστιων ποσοστών ανεργίας, βελτιώνει το σχέδιο του κ. Θεοδωρίδη, με μεγαλύτερη επένδυση, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερη αξιοποίηση της πηγής.
 Από την πλευρά μου θέλω να τονίσω με κάθε τρόπο ότι όταν πρόκειται για το μέλλον του Ξινού Νερού, με άμεσες θετικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, δεν ενδιαφέρομαι αν ο επενδυτής είναι ο Μαλαματίνας ή ο Ιωσηφίδης ή ο Κολοκυθόπουλος. Χρειαζόμαστε αυτή την επένδυση και ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τί άλλαξε στο μεταξύ και η τότε «καλή» συμφωνία τώρα έγινε «κακή» για τη δημοτική αρχή; Ενδεχομένως τα πρόσωπα, αλλά αυτός δεν είναι ασφαλής δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου. Μάλλον το αντίθετο...
Δεν κατανοώ τη στάση του Δημάρχου, που εδώ και οκτώ χρόνια περίμενε στωικά την επένδυση της Μαλαματίνα - που δεν έγινε ποτέ - ενώ έσπευσε να καταγγείλει τη σύμβαση αμέσως μόλις έμαθε ότι οι μετοχές πέρασαν στα χέρια του Μάκη Ιωσηφίδη. Ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να μας εξηγήσει τον τρόπο σκέψης του πως ήταν "καλή" η επένδυση της Μαλαματίνα που δεν έγινε ποτέ χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Δήμου Αμυνταίου, ενώ είναι "κακή" η επένδυση του Ιωσηφίδη, που θα γίνει με καλύτερους όρους και θα προσφέρει 150 θέσεις εργασίας στο Ξινό Νερό. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι πριν καλά - καλά αναλάβει ο Ιωσηφίδης αρχίζουμε να τον πολεμάμε;
Και για να τα ξεκαθαρίσουμε, στο μυαλό μου δεν χωρά η πιθανότητα να χάσουμε ως περιοχή ούτε μία θέση εργασίας σε αυτή την οικονομική συγκυρία, για τις πολιτικές αντιπαλότητες του οποιουδήποτε.
Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κ. Δήμαρχος και κάθε δήμαρχος δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των πολιτών, ειδικά για τόσο σοβαρά θέματα και ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του για μεροληπτική αντιμετώπιση των πραγμάτων (η πλευρά Ιωσηφίδη τον κατηγορεί ευθέως ότι αντιτίθεται στην κατασκευή του νέου εργοστασίου μεροληπτώντας ενάντια στο νέο επενδυτή). Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων είναι απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να καταγραφούν οι απόψεις τους, κυρίως όμως να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία στη βάση της λαϊκής συναίνεσης.
Το εργοστάσιο αφορά τον κόσμο του Ξινού Νερού και της ευρύτερης περιοχής και όχι πολιτικά παιχνίδια τοπικού ενδιαφέροντος. Ο κόσμος της περιοχής θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να στηρίξει τη νέα επένδυση ή θέλει να παραμείνει η διαχείριση και οι υποδομές του εργοστασίου στη σημερινή υποβαθμισμένη κατάσταση.
Με εκτίμηση

Νικόλαος Χάσος
πρώην Πρόεδρος Τ.Κ. Ξινού Νερού
πρώην Αντιπρόεδρος της "Ξινό Νερό