τα νεα της φλωρινας Συνάντηση Παναγιωτάκη με τον επικεφαλής της Eπενδυτικής Τράπεζας της Κίνας για τη Μελίτη ΙΙ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Συνάντηση Παναγιωτάκη με τον επικεφαλής της Eπενδυτικής Τράπεζας της Κίνας για τη Μελίτη ΙΙ

.

.
 • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

  Συνάντηση Παναγιωτάκη με τον επικεφαλής της Eπενδυτικής Τράπεζας της Κίνας για τη Μελίτη ΙΙ

  Στην Αθήνα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο CEO της Eπενδυτικής Τράπεζας της Κίνας και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη.
  Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή (Χ. Λιάγκου),  ο Κινέζος τραπεζίτης θα κάνει στάση για ένα δίωρο στην Αθήνα, επιστρέφοντας από προγραμματισμένο ταξίδι του στην Πορτογαλία προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παναγιωτάκη, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι το project «Μελίτη ΙΙ» που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ  με την Κινεζική CMEC έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να αρχίσουν να συζητούνται και θέματα χρηματοδότησης.


  Επί τόπου έλεγχο, άλλωστε, της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 1 στη Φλώρινα έκανε την Κυριακή ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζου Ξιαολί, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τα τέλη Οκτωβρίου που υπεγράφη το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών, τεχνικά κλιμάκια της CMEC έχουν επισκεφθεί τη μονάδα Μελίτη 1 και όπως τονίζουν πηγές της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο. Η επικοινωνία μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο εταιρειών είναι συνεχής μέσω mail, ενώ η κινεζική πλευρά μελετά ενδελεχώς και τα πολύπλοκα θέματα λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ (750 εκατ. το κόστος της μονάδας συν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της).

  Σε συνομιλίες βρίσκεται η CMEC και με τους δύο ιδιωτικούς ομίλους που εμπλέκονται στο ορυχείο της Βεύης, TΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ. Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον της CMEC για τη Μελίτη αλλά και για την από κοινού είσοδο στις αγορές των Βαλκανίων. «Η Κίνα διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και μια διεύρυνση της συνεργασίας της CMEC με τη ΔΕΗ στα Βαλκάνια μπορεί να διασφαλίσει δραστηριότητα και για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους», σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το project Μελίτη και τη συνεργασία με τη CMEC ως επιτυχημένο μοντέλο σύμπραξης ΔΕΗ - ιδιωτών. Ο ίδιος μάλιστα δεν κρύβει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με ελληνικούς ομίλους για τέτοιου είδους συνεργασίες, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν και παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

  ΠΗΓΗ