ΦΛΩΡΙΝΑ Ομιλία-παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη για γάλα-αποζημίωση ακαρπίας(video) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Ομιλία-παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη για γάλα-αποζημίωση ακαρπίας(video)

.

.

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Ομιλία-παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη για γάλα-αποζημίωση ακαρπίας(video)

Γιάννης Αντωνιάδης βουλευτής Φλώρινας, ολομέλεια Βουλής 21 Απριλίου 2016, παρέμβαση για απορρόφηση ελληνικού γάλακτος και τροπολογία για αποζημίωση αγροτών που επλήγησαν από ακαρπίαΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Τον λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλό μεσημέρι.
Πριν αναπτύξω την τροπολογία την οποία κατέθεσα και η οποία είναι πολύ σημαντική, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καταθέσω ότι πάνω στη Φλώρινα και γενικά όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι, υπάρχει μια τεράστια καταστροφή κι ένας αρμαγεδδώνας. Οι εταιρείες δεν παίρνουν το γάλα στους μικρούς παραγωγούς, τους δε μεγαλύτερους παραγωγούς τους εκβιάζουν κι έχουν κατεβάσει την τιμή από τα 40 λεπτά στα 31 λεπτά.
Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλέσω να μας απαντήσετε τι έχετε κάνει και τι προτίθεστε να κάνετε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα κι εμείς είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε.
Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι σημερινά και των τελευταίων εβδομάδων. Έχετε ένα ισχυρότατο μηχανισμό ελέγχου. Βλέπετε ότι εταιρείες εισάγουν ξένο γάλα, 70% ξένο και 30% ελληνικό και το ελληνοποιούν. Πάμε στα ράφια των σουπερμάρκετ και, όταν οι εταιρίες έχουν την ευσυνειδησία πραγματικά να γράψουν ότι είναι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε ειδικό μεγεθυντικό φακό για να το διαβάσουμε.
Θέλω να σας ρωτήσω: Γίνονται έλεγχοι στα ράφια; Γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές; Γίνονται έλεγχοι στις εταιρείες; Σας λέμε –και ελάτε να το ψηφίσουμε μαζί- να επαναφέρετε το φρέσκο γάλα στις πέντε μέρες. Βοηθήστε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα-, η αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης ενός τροφίμου θα πρέπει να προβλέπεται σε κάθε περίπτωση. Είναι όλα ξεκάθαρα. Αυτό το οποίο λείπει είναι η βούληση. Οι άνθρωποι καταστρέφονται. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πάμε πίσω στην περιοχή μας. Είναι στα πρόθυρα κρίσης και θα έλεγα και αυτοκτονίας. Πρέπει να παρθούν μέτρα.
Πρέπει, σας παρακαλώ πολύ να βρεθεί λύση. Μέχρι τότε εγώ θα επανέρχομαι κάθε είκοσι μέρες με επερώτηση. Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα. Σήμερα είναι το αγελαδινό και αύριο είναι το πρόβειο γάλα. Δεν θέλω να αναπτύξω περισσότερο.
Συνεχίζω με ένα άλλο θέμα, με την τροπολογία την οποία έφερα. Χιλιάδες παραγωγοί, εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου και φέτος και πέρυσι, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί υπέστησαν καταστροφή. Αναρωτιούνται τελικά γιατί πρέπει αν πληρώνουν, όταν δεν αποζημιώνονται.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής: υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα. Προσθέτετε κι εσείς αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία. Τουλάχιστον, ας πάρουν τις αποζημιώσεις.
 Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι που δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε. Ουσιαστικά, η τροπολογία λέει να προσθέσουμε τη λέξη «φυλλοβόλων», για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν. Είπατε ότι χρειάζεται τεκμηρίωση κι ότι ο ΕΛΓΑ, ναι μεν θέλει κι αναγνωρίζει τη ζημία, αλλά δεν μπορεί να τη δώσει λόγω του κανονισμού ο οποίος ισχύει.
Η τεκμηρίωση είναι επαρκής, κύριε Υπουργέ και δεν χρειάζεται να αλλάξει ο κανονισμός. Με αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, νομίζω ότι μπορούν να πληρωθούν.  
Εν τάχει αναφέρομαι στο άρθρο 71 του νόμου 4235/2014. Μιλάμε για την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και μιλάμε για την αποζημίωση πληγέντων παραγωγών. Υπήρχαν αντιδράσεις από τη μεριά των ελαιοκαλλιεργητών, λόγω του υψηλού ασφαλίστρου που προέκυπτε ήδη από αναλογιστική μελέτη και λόγω του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας στα ελαιόδεντρα κ.λπ. Ζητήθηκε η απάλειψη των ελαιόδεντρων από τις διατάξεις του άρθρου 71 λόγω ακαρπίας και λόγω της μείωσης του ασφαλίστρου.
Προτείνουμε, λοιπόν, με την εν λόγω τροπολογία να γίνει η προσθήκη της λέξης «φυλλοβόλων» μετά από τις λέξεις «αναμενόμενης παραγωγής», προκειμένου να είναι συγκεκριμένες οι δενδρώδεις καλλιέργειες που θα καλύπτονται.
Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, οι άνθρωποι αυτοί δίνουν καθημερινά έναν αγώνα στην ύπαιθρο ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί λύση. Εάν κρίνετε ότι αυτή η τροπολογία δεν δίνει λύση, φέρτε μια άλλη δική σας τροπολογία να την ψηφίσουμε όλοι μαζί για να πάρουν τις αποζημιώσεις. Ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο –το οποίο είναι μείζονος σημασίας- είναι το θέμα του γάλακτος. Πάρτε, επιτέλους, μέτρα. Με διαπιστώσεις και με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.