ΦΛΩΡΙΝΑ Μοναδικά ευρήματα από το νεκροταφείο της Αχλάδας και εικαστικά έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας (video) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ: Μοναδικά ευρήματα από το νεκροταφείο της Αχλάδας και εικαστικά έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας (video)

.

.

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μοναδικά ευρήματα από το νεκροταφείο της Αχλάδας και εικαστικά έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας (video)

Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Αχλάδας, όπου οι σωστικές ανασκαφές στο ορυχείο αποκάλυψαν νεκροταφείο αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.

Μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν 155 ταφές.
Οι συγκεκριμένες ανασκαφές συμπληρώνουν το αρχαιολογικό και ιστορικό κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία Λυγκηστίδα κατά την περίοδο πριν από τον Φίλιππο Β΄. Τα ευρήματα, ντόπια και εισαγμένα, καταδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο τη δημιουργικότητα μέσα από την αφομοίωση του «ξενόφερτου».
Τα στοιχεία αυτά, όπως και αντιπροσωπευτικά ευρήματα (στον όροφο του μουσείου), παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα».
Παράλληλα, με αφορμή τη φετινή θεματική ενότητα, το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζει στο ισόγειο του Μουσείου εικαστική έκθεση, με έργα των Σωτήρη Λιούκρα, Αναστασίας Μηλιτσοπούλου, Ειρήνης Μνατσακανιάν, Γιώργου Παναγιωτάκη, Χριστίνας Παναγιωτίδου, Παναγιώτας Περδικάρη, Βίκυς Σαμουηλίδου, Άρη Σαραντόπουλου και Παναγιώτη Σκουρτσίδη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015. Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00 (εκτός Δευτέρας).
Σήμερα, Κυριακή, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στο video μιλούν η Διευθύντρια της ΕΦ.Α. Φλώρινας, Χριστίνα Ζιώτα, η επικ. Καθηγήτρια Τ.Ε.Ε.Τ. του Π.Δ.Μ., Ζωή Γοδόση, και η αρχαιολόγος Λιάνα Γκέλου.


http://neaflorina.blogspot.gr